WHITE & BLUE

After 12 years my career in school is over for now. I made it through the finals somewhat well, even though I admit there were a few papers I’d be happy to re-do. Now begins the long awaited freedom and gap year. Am I afraid? Slightly, but in a very good way. For the very first time in my life there is a new phase coming up – I am leaving behind complimentary school, childhood and high school, and in the near future there will be university studies and adulthood.

The past three years in IB has been the happiest of my life and it feels rather melancholic to leave them behind. Luckily I am left with many lovely, new and important friends, of whom I hope I’ll never have to let go. Have I ever regretted choosing the IB? I cannot say I wouldn’t have cursed my choice during the most stressful days, however all in all I can claim, that my decision to take a step into the unknown was the most blessed, successful and in all ways the best decision I’ve ever made.

In the future my gap year is awaiting, and after that I am aiming for university. My dream is to complete two masters degrees during the upcoming ten years: I want to get a master’s in the fields of both music and law.

Music has been a hugely important hobby in my life this far, and I will work hard and study within the field of music during my gap year and the years that follow. However, it is absolutely self-evident for me that I will not leave the so-called “academic” studies behind. I adore reading, learning and challenging myself, and I truly believe that when occupying myself with studying law I will learn many new things and challenge and hopefully also overcome all my boundaries and find my place in the working world. In my dreams I see myself working in a profession in which I am capable of combining my passion, knowledge and talent within music and law. What remains to be seen is how it all will work out, but one thing is for sure: this is what I will aspire for, and I truly believe my dream can come true.

To make sure this post isn’t too serious I think I could perhaps mention that the dress you see in this post is my newest favourite dress bought from Zara. Traditionally I have always hated bodycon dresses, but after trying on this dress for fun I had to change my mind. Rarely have I ever felt myself as confident and beautiful as when wearing this dress! The right dress can do miracles! In this dress I also spent my last day of school approximately two months ago.

Finally I just want to point out my gratitude for each and everyone who made my three years in IB wonderful! During the three years I learnt to appreciate people over all, myself and IB students in a way I never even thought was possible. And what’s next? To the infinity and beyond – next stop unknown!

// 12 kouluvuoden jälkeen päättyi siis tämän tytön koulu-ura tältä erää. Loppukokeista, eli finalseista, selvittiin ainakin jollain tasolla kunnialla. Nyt koittaa tuo kauan odotettu vapaus ja välivuosi. Pelottaako? Hiukan, mutta hyvällä tavalla. Ensimmäistä kertaa elämässäni alkaa ihan uusi elämänvaihe – taakse jäävät peruskoulu, lapsuus ja lukio, edessä häämöttävät yliopisto-opinnot ja aikuisuus.

Kuluneet kolme vuotta IB-lukiossa olivat elämäni onnellisimmat ja tuntuu suunnattoman haikealta jättää ne taakse. Onneksi elämään jäävät kuitenkin monta ihanaa, uutta ja tärkeää ystävää, joista en tohdi millään luopua. Kaduinko missään vaiheessa valintaani mennä IB-lukioon? En voi sanoa, ettenkö olisi koskaan kironnut valintaani stressaavimpien päivien aikana, mutta kaiken kaikkiaan voin väittää, että päätös hypätä uuteen ja tuntemattomaan oli siunatuin, onnistunein ja kaikin tavoin paras päätös, jonka olen koskaan tehnyt. Niin paljon onnellisuutta ja iloa se on minulle tuottanut.

Tulevaisuudessa odottaa välivuosi ja sen jälkeen tähtäimessä on yliopisto. Unelmanani on suorittaa kaksi maisterin tutkintoa tulevan kymmenen vuoden sisään: haluan musiikin sekä oikeustieteiden maisteriksi.

Musiikki on tähän astisessa elämässä toiminut harrastuksena ja sitä aion välivuoteni ja sitä seuraavien vuosien aikana opiskella, mutta itsestään selvää on silti se, etten niin sanottuja “akateemisia” opintoja aio lopettaa. Rakastan lukemista, oppimista ja itseni haastamista ja uskon, että opiskellessani oikeustieteitä tulen oppimaan paljon uutta, haastamaan sekä toivottavasti myös ylittämään itseni ja toivottavasti löytämään oman paikkani työelämässä. Musiikin maisterin tutkintoa tavoitellessani aion lukea oikeustieteitä avoimessa yliopistossa, sen saavutettuani toivon pääseväni Helsingin yliopistoon tuota ainetta lukemaan. Tulevaisuudenhaaveissani toivon näkeväni itseni ammatissa, jossa saan yhdistää tietoni ja taitoni niin musiikin kuin myös oikeustieteiden saralla. Nähtäväksi jää, miten tuo onnistuu mutta yksi asia on ainakin selvää: tätä aion yrittää ja tavoitella ja uskon siihen, että unelmani on mahdollinen.

Jotta postaus nyt ei menisi ihan liian vakavaksi voin tähän väliin kertoa, että postauksessa näette uusimman Zarasta löytyneen suosikkimekkoni. Olen perinteisesti inhonnut vartalonmyötäisiä mekkoja, mutta kun ensimmäistä kertaa puoliksi huvikseni tätä mekkoa kokeilin totesin vain, että tässä on taas yksi niistä mekoista, joita vain tarvitsen. Harvoin olen missään vaatekappaleessa tuntenut itseäni niin kauniiksi ja itsevarmaksi! Oikea mekko voi tehdä ihmeitä. Näissä varusteissa vietin siis viimeisen koulupäivän runsaat kaksi kuukautta sitten.

Lopuksi vielä maailman suurin, lämpimin, kiitollisuutta tihkuva valtava kiitos kaikille teille, jotka teitte kolmesta lukiovuodestani niin ihanan! Kolmen vuoden aikana sain oppia arvostamaan ihmisiä yleisesti, itseäni sekä kaikkia IB-oppilaita ympäri maailman aivan eri tavalla kuin ennen! Mitä siis seuraavaksi? Kohti korkeuksia ja niiden yli, seuraavana tuntematon!

Dress, shoes, clutch Zara

One Comment Add yours

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s