5 NOVELS YOU SHOULD READ

Maanantaina Jodelissa muodostunut kirjakerhomme kokoontuu toista kertaa (enkä toki vieläkään ole ehtinyt lukea sovittua kirjaa…), ja sen kunniaksi ajattelin koota teille tänne muutaman kaikkien aikojen lempikirjani. Minulle tärkeää kirjassa on se, että se nappaa mukaansa, eikä päästä irti ennen viimeisiä lauseita. Haluan, että kirja koskettaa ja herättää ajatuksia. Kaikkia seuraavia kirjoja yhdistääkin koskettava tarina, tunteisiin vetoavat päähenkilöt, järisyttävät ihmiskohtalot ja hyvin kirjoitettu kieli. Kaikkia lukiessani olen itkenyt ja nauranut, hymyillyt ja jännittänyt. Tässä siis viisi kirjaa, jotka todella kannattaa lukea!

Extremely Loud and Incredibly Close. Jonathan Safran FoerOlin kuullut tästä kirjasta ja siitä tehdystä elokuvasta useaan otteeseen, kun sen huomasin jonkin lentokentän kirjakaupan hyllyssä. Kirjassa päähenkilö, 9-vuotias Oskar löytää avaimen, jonka hänen 9/11 terroristi-iskuissa menehtynyt isänsä on jättänyt jälkeensä. Lapsi alkaa etsimään ovea, johon avain sopisi ja käsittelee samalla vähitellen isänsä menettämistä. Kirja on mielestäni erinomaisesti kirjoitettu, ja onnistuu koskettamaan ehkä eniten nimenomaan lapsenomaisen kertojansa kautta. Luin kirjan englanniksi, enkä valitettavasti tähän hätään löytänyt sille suomenkielistä käännöstä. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti sen lukemista – harvan kirjan lukeminen on ikinä koskettanut yhtä kovasti.

Lincoln and the Bardo. George Saunders. Lincoln and the Bardo on tämän viisikon musta lammas – aluksi se hämmensi ja häkellytti, kuitenkin loppujen lopuksi koskettaen ja ihastuttaen. Se ei muiden neljän kirjan tavoin samalla tavalla jännittänyt tai pitänyt otteessaan, mutta oli siitäkin huolimatta niin mielenkiintoinen, etten voinut päästää siitä irti. Kirja kertoo Amerikan entisen presidentin, Abraham Lincolnin kuolleesta pojasta ja tämän elämänjälkeisestä elämästä jossain elävien maailman ja taivaan välillä. Se kuvaa irtipäästämisen vaikeutta ja tärkeyttä todella kauniilla tavalla ja jää pohdituttamaan moneksi päiväksi lukemisen jälkeen.

Kirjavaras. Markus ZuzakKirjavaras oli todella pitkään lempikirjani, ja olenkin lukenut sen moneen, moneen kertaan. Kirja kertoo 9-vuotiaasti Lieselistä, joka toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa sijoitetaan uuteen perheeseen, kommunistivanhempiensa paetessa natsivainojen alta. Kirja kuvaa maailmansodan aikaista saksalaista elämää, kehittyviä ystävyyssuhteita, erilaisten ihmisten ystävällisyyttä ja yllättävienkin ihmisten avunantoa. Kirja on mielestäni ihanasta kirjoitettu, ja etenkin eri ihmissuhteiden kuvaaminen jaksaa koskettaa kerta toisensa jälkeen.

Lempi. Minna RytisaloLukion jälkeen olen lukenut valitettavan vähän suomalaista kirjallisuutta, mutta kun Helsinki-Vantaan kirjakaupan myyjän vinkkasi tästä kauniista kirjasta päätin siihen tarttua. Lempi oli samaan aikaan sekä kaunis että ahdistava – kirja oli kauniisti kirjoitettu, ja osa tarinasta oli aivan viehättävä, kunnes se vähitellen muuttui aina ahdistavammaksi ja yllättävämmäksi. Kirja kertoo ihmisistä Lempin ympärillä, ja tarinaa kertoo osissa eteenpäin Viljami, Lempin aviomies, Lempin ja Viljamin piika Elli sekä Lempin sisko. Kirja yhdisteli ihanalla tavalla rakkautta, mysteeriä ja psykologiaa. Ehdottomasti yksi parhaista suomalaisista kirjoista, mitä olen lukenut.

Suurin kaikista. Malin Persson Giolito. Vaikka kaikki edeltäneet kirjat ovat pitäneet otteessaan, ei yksikään niistä ole ollut yhtä intensiivinen lukukokemus kuin Malin Persson Gioliton dekkari Suurin kaikista. Kirja kuvaa Tukholman yläluokan suosimassa lukiossa tapahtuvaa kouluammuskelua ja sitä seuraavaa oikeudenkäyntiä. Kirja on äärettömän jännittävästi kirjoitettu, ja todellakin pitää otteessaan ensimmäisestä sivusta aina viimeiseen asti. Luin myöhemmin Gioliton toisen kirjan, joka ei ollut yhtä onnistunut, mutta Suurin kaikista oli ehdottomasti lukemisen arvoinen!

Tasdaa

// Our brand new book club is getting together for the second time on Monday (and I still haven’t read the book…), and in honor of that I thought I would share with you five of my all time favorite books. For me a good book is one that grabs me and doesn’t let go until I’ve finished it. I want a book to touch me and be thought provoking. What connects the following books is that they all have a touching story, emotionally appealing main characters, describe shocking destinies and are excellently written. All of them have made me laugh, cry, smile and excited and thus are definitely worth reading.

Extremely Loud and Incredibly Close. Jonathan Safran FoerI had heard so much about this book and the movie made of it, but it still managed to exceed all my expectations. The main character is 9-year-old Oskar, who finds a key hidden by his late father, who passed away in the 9/11 attacks. The boy starts to look for a door that would match the key whilst simultaneously processing his loss. The book is somehow incredibly touchingly written, partly because of its childlike and naive narrator (in the best possible meaning of those two words). I absolutely recommend reading this one, few books have ever touched me like it did (aka I cried helplessly for 20-something-minutes when finishing it, lol).

Lincoln and the Bardo. George Saunders. Lincoln and the Bardo is the black sheep of these five books – it confused and stirred up a lot of thoughts, but also ended up touching and charming in some odd way. It didn’t hold on to me in the same way as the other four, but was still extremely interesting and definitely worth a recommendation. It describes Abraham Lincoln’s dead son’s life somewhere between the world of the living and the world of the dead and deals with the theme of the importance and difficulty of letting go in a beautiful way. It wasn’t the easiest book to read, but definitely worth it.

The Bookthief. Markus Zuzak. The Bookthief was for a very long time my ultimate favorite book and I’ve read it many, many, many times. The book tells the story of 9-year-old Liesel, who is adopted in Germany in the beginning of the 2nd World War, as her own communist parents have to escape the Nazi persecutions. The book is a beautiful description of life in 2nd World War Germany, growing friendships and the kindness of the most surprising people in extremely unfortunate circumstances. I love the way the book is written, and the descritpion of different relationships touches me time after time.

Lempi. Minna Rytisalo. This book unfortunately hasn’t yet been translated into English, but I still thought it’s worth sharing. I’ve unfortunately read only little Finnish litterature after high school, but when this book was recommended for me by a lady at the book store of Helsinki Airport, I decided it was worth the shot. Lempi is on the same time beautiful and bothering – it’s incredibly well written and partly very charming, until it slowly starts to get more and more disturbing with the most surprising plot twists. The book tells the story of beautiful Lempi through the people around her; her husband Viljami, their maid Elli and her sister. It’s a beautiful combination of romance, mystery and psychology. Definitely one of the best Finnish books I’ve ever read.

Quicksand. Malin Persson Giolito. Although all of the previous books have held me in their grip, none of them was as intensive of a reading experience as Malin Persson Giolito’s novel Quicksand. The book descirbes a school shooting in a high school favored by the upper class of Stockholm and the court case that follows. It’s incredibly excitingly written and doesn’t give peace of mind until you’ve finished it. Strong recommendation!

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s