HOW TO BECOME A MORNING PERSON

Aamun virkku on illan torkku, vai miten se menikään… Lähes koko aikuisikäni olen ollut aamuvirkku – rakastan aikaisia aamuja ja tehokkaasti lähteneitä päiviä! Asiat eivät kuitenkaan suinkaan ole aina olleet näin, ja itse asiassa vasta pois kotoa muutettuani todella löysin aikaisten aamujen ihanuuden. Ajallisesti voisin nukkua myöhempäänkin, mutta koen olevani kaikkein parhaimmillani heti aamusta enkä jotenkin raaski heittää päivän parhaimpia tunteja hukkaan.

Lukemattomien aikaisten aamujen myötä olen todennut muutaman asian erityisen tärkeäksi, ja tässä postauksessa ajattelin jakaa kanssanne niistä ne tärkeimmät! Tässä siis 10 asiaa, jotka auttavat aamuheräämisissä!

1. YMMÄRRÄ aamuheräämisen hyödyt

Alunperin innostuin aamuheräämisistä todetessani miten paljon hyötyä ja lisäaikaa aikainen herääminen tuo päivääni. Harjoitusluokkia on koulussamme valitettavasti tarjolla vain tietty määrä ja heräämällä puolisen tuntia tai tunnin aikaisemmin kuin muut, pystyn takaaman itselleni yhden isoimmista luokista koko aamupäiväksi.

Nykyään arvostan lisäksi erityisen paljon sitä, miten ihana tunne on olla ns. valmis päivän töiden kanssa jo aikaisin iltapäivällä. Parhaassa tapauksessa hommat on hoidettu hyvissä ajoin ennen päivän päättymistä ja voin keskittyä johonkin hauskempaan tai muutoin itseäni kehittävään. Yleensä olen pyrkinyt näkemään kavereita, nautiskelemaan omasta ajasta tai opiskelemaan oikiksen juttuja Avoimessa!

2. HERÄÄ HIUKAN AIKAISEMMIN

Herään yleensä noin kello 6-6.30 ja pyrin siihen, että pääsen aloittamaan päivän askareet noin kello 8. Itselleni tuo puolituntinen kuuden ja puoli kuuden välillä tekee jo paljon: herätessäni kuudelta voin olla varma saavani sellaisen rauhallisen ja hitaan aamun, josta erityisesti pidän.

Äärimmillään olen herännyt viideltä (ja joskus vieläkin aikaisemmin), mutta koska nautin ja haluan myös jatkossa nauttia myös illoista – ja elämästä ihan yleensäkin – olen päätynyt siihen, että kello kuuden herätys sopii minulle parhaiten. Kello viiden aamuja kokeiltuani opin nimittäin kantapään kautta seuraavan; liian vähäinen uni ja sen kanssa leikkiminen ei kerta kaikkiaan ole sen arvoista eikä edistä eikä helpota oikeastaan mitään.

3. MENE NUKKUMAAN RIITTÄVÄN AJOISSA

Tästä päästäänkin seuraavaan: jos tähtäät aikaiseen heräämiseen kannattaa myös mennä nukkumaan hiukan aikaisemmin. Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta itselläni tämä on helposti joskus unohtunut, sillä nautin valitettavan paljon myös myöhäisistä illoista. Loppujen lopuksi olen kuitenkin aina kokenut aikaiset, tehokkaat aamut todella paljon hyödyllisemmiksi ja näin ollen myöhäiset arki-illat ovat jääneet aika lailla unholaan.

4. VALITSE HERÄTYSÄÄNI HUOLELLA

Harvaa ääntä oppii inhoamaan yhtä sydämen pohjasta kuin herätyskellon piipitystä! Näin ollen ääni kannattaakin valita huolella. Oma suosikkini on iPhonen “Birdsong” herätys – yhtä rentouttavaa ja rauhallista herätysääntä saa todella etsiä. Kaikkea lempibiiseistä ylipirteisiin herätysjinkkuihin on kyllä kokeiltu, mutta tämä kerta kaikkiaan vaan toimii – eikä edes ala ärsyttämään!

5. VALITSE VALOISUUS

Suomlaisessa talvessa tästä vinkistä ei paljon iloita, mutta keväällä ja kesällä sitäkin enemmän! Harva asia (mainitsemani linnunlauluherätyksen lisäksi) herättää yhtä pehmeästi kuin auringon valo.

6. LÖYDÄ HERÄÄMISELLE TARKOITUS

Tämä vinkki kulkee käsi kädessä ensimmäisen vinkkini kanssa; elämän koettu merkityksellisyys ja tarkoitus helpottaa heräämistä. Kulunut kevät oli omalta osaltani aikaisten aamujen juhlaa; viulukilpailuihin tähtääminen motivoi minua päivä toisensa jälkeen heräämään aikaisin ja lähtemään harjoittelemaan. Jos kuitenkin tuntuu, että konkreettinen tarkoitus ja “syy” herätä on kadoksissa, kannattaa sellainen kehittellä! Pienten, lyhyen tähtäimen tavoitteiden luominen isompien saavuttamiseksi on aina hyvä ajatus!

7. Nauti OMASTA AAMURUTIINIStasi

Koska jokainen aamu on enemmän tai vähemmän kaavamainen, kannattaa siitä tehdä niin miellyttävä kuin mahdollista. Lähes joka ikinen arki-aamu herään, selailen läpi uutiset, laitan päälle podcastin, pesen hampaat ja kasvot, laitan meikit, syön, pukeudun ja marssin ulos ovesta. Kun aikaa aamutoimille on varattu riittävästi ehtii podcasteista, aamupalasta ja jopa vaatteiden etsimisestä ottaa ilon irti.

8. TEE HERÄÄMISEN ARVOINEN AAMUPALA

Asia, jota arvostan ehkä kaikkein eniten aikaisissa aamuissa ovat rauhassa syödyt stressittömät aamupalat. Harvasta asiasta lähtee päivä käyntiin yhtä hyvin kuin hiljaisesta aamusta kuuman kahvikupin ja aamun uutisten äärellä. Moni asia ei myöskään motivoi yhtä paljon pääsemään sängystä ylös kuin tieto siitä, että tuore appelsiinimehu ja vastaleivottu leipä odottavat ottajaansa keittiössä.

9. ASETA TAKARAJA

Itselleni avain “onneen” lähes missä tahansa tavoittelemassani asiassa on deadlinen tai tavoiteajan asettaminen. Oli kyseessä sitten esseen palautus, harjoitusmäärä tai aika, johon mennessä haluan olla ulkona asunnostani, konkreettisen aikarajan asettaminen auttaa heräämään ja saavuttamaan sen. Pieni 10-15 minuutin viive ei paljon paina, mutta väittäisin, että kun tavoiteaika on asetettu pystyy sen saavuttamaan lähes 90 % tapauksista.

10. SIIVOA ENNEN NUKKUMAANMENOA

Tämä ei välttämättä päde kaikkiin, mutta itselleni on tärkeää saada herätä puhtaassa ja siivotussa kodissa. Pyrin siivoilemaan ja tiskaamaan joka ilta ainakin vähän ja petaamaan sängyn joka ikinen aamu. Riippumatta siitä, pitääkö väite siitä, että sängyn petaaminen auttaa saavuttamaan tehokkaan päivän paikkansa, olen ainakin itse kokenut tämän vinkin erittäin toimivaksi! Puhtaasta kodista päivä lähtee hyvin käyntiin!

asdsa

// There is one characteristic I have that I’m particularly grateful for and that is being a morning person. I can’t honestly claim this would’ve been something inborn – I really enjoyed my late mornings back in secondary and high school – but when approaching my 20’s and in particular after moving away from home I discovered all the numerous benefits there are with waking up early. During my years of being a morning person I’ve learnt a thing or two that I thought would be fun to share – so here we go; my 10 best tips for becoming a morning person!

1. See the value in waking up earlier

What initially triggered me into becoming a morning person was discovering how much easier it made my life and how much more time it added to my day. The classrooms available for practicing are limited at our school and by waking up half an hour or an hour earlier than most others I can guarantee myself getting one of the nicest classrooms for the whole morning.

What I value also value a lot in early mornings is being done with your necessary duties by early afternoon. Whether you’ve wanted to work out, practice, study or work for an X number of hours – in the best case you’ve taken care of it all before the day is over and can engage yourself in something fun or developing.

2. WAKE UP A BIT EARLIER (BUT NOT TOO EARLY)

I personally like to wake up around 6-6.30 in order to, if possible, get started with whatever I need to do by 8 am. For me the half hour between 6 and 6.30 already makes quite a difference; waking up at 6 guarantees I’ll be able to have the slow and calm morning I love.

At my most extremes I’ve woken up at 5 (sometimes even earlier), but since I also enjoy being up a bit in the evenings it turned out to be a bit too heavy for me and I’ve settled for my 6 am alarm. Lesson learnt being; compromising with too little sleep is really not worth it and facilitates and helps nothing and no one – except perhaps a facilitated burnout.

3. … GO TO BED EARLY ENOUGH

Which brings us to this; if you want to wake up earlier you’re most likely also required to go to bed a bit earlier. I really do enjoy my late evenings, but for me the feeling of an early, productive morning is simply so much more worth it. And trust me, I’ve tried having it all but that didn’t quite work out so a girl’s gotta choose 😀

4. Choose your alarm sound wisely

It really does make a difference to wake up to a more pleasant sound than that never ending and incredibly annoying beeping! For me a game changer was finding the birdsong alarm on my iPhone – there are literally few more relaxing and calm sounds to wake up to. I’ve tried listening to my favorite songs and whatever cheerful alarms I’ve found, but this one is by far the best one!

5. Let in the light

This tip seriously sucks if you live in Finland in mid-winter, but for the spring and summer time it’s great! Nothing helps waking up than some natural sun light. I’ve never tried to wake up lights, but if you have, please share your experience!

6. Have a reason and a cause worth waking up for

Hand in hand with tip number one goes this; having a reason and a cause for waking up earlier makes it so much easier. Last spring was a celebration of early mornings; aiming for the violin competition I participated in motivated me and helped me get up earlier than usual every single morning. And if you struggle to figure out a concrete reason – create it! Figuring out small, short term goals in order to reach the bigger ones is always a good idea!

7. ENJOY YOUR routine

Since all mornings are more or less the same, one should make an effort to enjoy them as much as possible. Almost every day I wake up, scroll a bit on my phone, put on a podcast, wash my teeth and face, do my hair and make up, eat quickly, dress up and get out of the door. When there’s time enough for doing these things I’m more likely to enjoy my podcast, my breakfast and even washing my teeth and finding my clothes.

8. Plan a breakfast to look forward to

One of the things I treasure the most in my early mornings is getting to have my breakfast in peace without stressing. Few things are as pleasant as enjoying the complete silence of an early morning whilst scrolling through the news and sipping a hot cup of coffee. Also, nothing motivates me to get out of bed like knowing there is fresh orange juice and newly baked bread waiting for me in the kitchen so I really try to make this something worth waiting for every single morning!

9. Set a deadline

For me a key thing in almost anything I aim for is setting a deadline or goal for it. Whether it’s about turning in an assignment, the amount I want to practice or by what time I want to be out of my door or inside one of the practice rooms, concretely knowing which time I’m aiming for considerably helps me reach it. If I then am late 10-15 minutes, that’s okay but I’d say 90 % of the cases I’m able to hit the deadline.

10. Clean before going to bed (AND LEAVING THE APARTMENT)

This might not matter for everyone but for me waking up in a beautiful, clean apartment is a considerably much nicer experience than doing so in a messy one. I aim at cleaning and doing my dishes every evening as well as at laying my bed every morning before leaving. Whether or not the claim of that laying your bed helps you to be productive for the rest of the day is true – I find it truly helpful and satisfying.

All pictures through weheartit.com

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s