7 WAYS TO FIND JOY WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS

// Kuten jossain aiemmassa postauksessa mainitsinkin, elämä ei viime aikoina ole ollut ihan parhaimmillaan. Tiedän ylä- ja alamäkien olevan luonnollinen osa elämää, ja tavallaan tiedän myös olevani ihan uskomattoman onnekas, että olen saanut olla niin onnellinen niin pitkään, että olin täysin unohtanut, miltä alamäki tuntuu. Siltä varalta, että joku teistäkin kamppailee hiukan ikävämpien aikojen parissa tai kaipaa pientä piristystä arkeen, ajattelin jakaa parhaat vinkkini, miten löytää valoa, kun elämä tuntuu raskaalta.

Palaa perusasioiden pariin. Kun mikään muu ei auta, palaan perusasioiden pariin ja yritän muistuttaa itseäni siitä, miten hyvin kaikki kuitenkin pohjimmiltaan on. Asun kauniissa kodissa, opiskelen hyvässä koulussa, kaikki läheiseni ovat elossa ja terveitä, saan ruokaa syödäkseni ja elämässä on paljon, mitä odottaa. Vaikka elämä ei tällä hetkellä tunnu yhtä ihanalta kuin ehkä kuukausi sitten, on silti paljon, mistä olla kiitollinen.

Keskity tulevaisuuteen. Olen aina ollut suunnitelmallinen ja tulevaisuuden visioiminen rauhoittaa mieltäni. Kun asiat eivät suju alkuperäisten suunnitelmieni ja toiveitteni mukaan, pyrin aina luomaan uusia. Kun muistan, että edessä siintää tulevaisuus, joka kaiken lisäksi on toivottavasti melko valoisa ja mielenkiintoinen, jaksan taas jatkaa. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja vain koska ensimmäinen vaihtoehto ei mennyt suunnitelmien mukaan, ei kannata heittää hanskoja tiskiin.

Pidä itsesi kiireisenä. Kun asiat menevät päin mäntyjä, yritän yleensä pysyä liikkeessä ja väliaikaisesti lakata ajattelemasta liikaa. Aloitan uuden harrastuksen, teen kovemmin töitä, herään aikaisemmin, menen nukkumaan aikaisemmin, alan treenaamaan… Joskus on helpointa vain yrittää unohtaa ja kiihdyttää vauhtia – ainakin väliaikaisesti.

Listaa 10 ilon aihetta joka päivä. Klisee, tiedän, mutta kun elämä tuntuu raskaalta, positiivisiin asioihin keskittyminen auttaa aina. Yritä keksiä 10 asiaa, joista olet kiitollinen. Tänään olen kiitollinen siitä, että herääminen tuntui niin helpolta, että keksin uuden (loistavan) aiheen gradulleni, että minulla on niin monia ystäviä, joista jokainen on kuunnellut ja auttanut, kun olen sitä tarvinnut, vadelmaleivoksesta, jonka söin, kauniista auringonlaskusta jonka näin, siitä, että tulevien viikkojen konserttiohjelma on paremmassa kunnossa kuin ajattelin, siitä, että pääsin vanhempieni luo syömään, huomisesta ooppera-ensi-illasta sekä tämän illan Halloween juhlista. Yksinkertaisia, arkipäiväisiä asioita, mutta silti todiste siitä, ettei elämä ihan surkeaa ole.

Puhu. En ole eläessäni ollut näin kiitollinen kaikista ihanista ihmisistä ympärilläni. Kun elämässä iskee hankala vaihe ja tuntuu vaikealta ajatella selkeästi, mikään ei auta yhtä paljon kuin puhuminen ja uusien näkökulmien saaminen. Asiat ovat harvoin niin monimutkaisia kuin miltä ne omassa päässä tuntuvat.

Pakottaudu hymyilemään. Listan toinen klisee, mutta ilmeisesti tämä on myös tieteellisesti todistettu fakta: jopa pakotettu hymy voi uskotella aivosi ajattelemaan, että olet iloinen. Tuntuu ihan uskomattoman tyhmältä, mutta toimii.

Näe kauneus maailmassa. Vaikka se tuntuu vaikealta, yritä muistaa miten paljon kaunista tässä maailmassa on. Auringon-nousu ja -lasku luo maailman kauneimmat värit, jouluvaloja alkaa näkyä siellä ja täällä, kauniita rakennuksia on lähes joka kulman takana…

Olen yleisesti ottaen melko positiivinen ihminen, ja ymmärrän tottakai, ettei piristyminen aina ole ihan näin yksinkertaista. Valehtelisin tottakai myös jos väittäisin, että olen täysin iloinen ja piristynyt vain, koska olen toiminut tämän listan vinkkien mukaan, mutta ainakin ne auttavat selviämään pahimmasta ja pysymään liikkeellä – toivottavasti niistä on siis hyötyä teillekin! Harmaudenkin keskellä kannattaa muistaa vanha viisaus; jollei elämässä joskus menisi huonosti ei hyviäkään aikoja osaisi arvostaa, vai mitä?

sadasdsa

// As I mentioned in a previous post, life hasn’t been at its best lately. I know ups and downs are a natural part of life, and I also know I’ve been incredibly lucky to have been so completely happy for so long that I’ve managed to forget what a downhill feels like. Just in case someone of you is struggling a bit aswell, I thought I’d share my best tips to find happiness even when life feels a bit dark and it’s hard to find the light.

Count your blessings. When nothing else helps, I go back to the basics and count my blessings. I’m alive, I live in a beautiful home, I study in a great school, my family is alive and healthy, as are my friends. I have food on my plate, I have things to look forward to. Although part of my life isn’t as great as it maybe used to be, I still have a load to be thankful for.

Focus on the future. I’ve always been very focused on the future and planning ahead gives me peace. When things don’t go according to plan I do my best to create a new plan. Remembering there’s a future and that the future is bright keeps me going. The world is full of possibilities and just because the first option didn’t go according to plan doesn’t mean there won’t be other ways.

Keep yourself busy. When things go against my plans I do my best to keep on moving in order to forget what’s wrong. I start a new hobby, work harder, wake up earlier, go to bed earlier, start working out. Sometimes it’s easier to try to ignore the struggle and to just keep on moving.

List 10 things that you’re grateful for each day. A clichee, I know, but truly: when times seem dark it helps to look on the bright side. Try to think of 10 things you’re grateful for. Today I’m grateful for waking up early so easily, for coming up with a new (brilliant) topic for my thesis, for bumping into a friend in the cafeteira, for the excellent raspberry pastry I had, for the beautiful sunlight today, for that my next weeks concert program is going better than I thought, for tonights Halloween party, for the dinner I had at my parents place, for the opera premier I have scheduled tomorrow and for starting to rehearse Tchaikovsky’s violin concerto again. Simple things, but at least it’s something. After all, life isn’t all bad.

Talk. I’ve never been more grateful for the people around me. When darkness hits and it’s hard to think clearly nothing helps as much as talking to someone and having someone give you their perspective on things. Things are rarely as dark and difficult as they seem in your head, and sometimes you just need someone to point that out.

Force yourself to smile. Also a clichee, but it’s a scientific fact: even a forced smile can trick your brain into thinking you’re happy. Although it feels stupid, I’ve found this helpful.

Find beauty in the world. Even though it’s hard, try to remember there’s so much beauty in the world. The sun rises and creates the most beautiful skyline, Christmas lights are starting to pop out here and there, the city is full of beautiful buildings. A world that beautiful can’t be completely bad.

I’m in general quite a positive person, and I understand finding happiness and cheering up isn’t this easy for everyone. I also can’t say I’d be perfectly happy or cheered up just because I’ve done these things, but at least they help me get through the worst and keep me moving – hope they’ll help you too. And on the bright side; if life is never bad we’ll forget how to enjoy the good times, right?

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s