10 QUESTIONS TO ASK YOURSELF TO FIND YOUR OWN PATH

Oman polun löytäminen tässä maailmassa ei aina ole ihan helppoa, ja suurin osa meistä kamppailee elämän tarkoituksen ja suunnan löytämisen kanssa läpi kaksikymppisten – ellei jopa läpi koko elämän. Yksi suurimmista haasteistani kuluneina vuosina on ollut päättää, mitä kaikista niistä asioista, joista olen kiinnostunut ja joita rakastan, arvostan ja joissa koen olevani melko hyvä, minun pitäisi uramielessä tavoitella. Vuosien vääntämisen ja kääntämisen jälkeen selkeä polku alkaa vihdoin muodostua mielessäni ja alan vähitellen hahmottaa, mitä haluan tavoitella ainakin seuraavat viisi vuotta – ellen jopa koko loppuelämää.

Miten tähän pisteeseen ollaan päästy? Olen googlaillut, lukenut kirjoja ja kuunnellut lukemattomia haastatteluja, ja kaiken tämän jälkeen koonnut yhteen seuraavat kymmenen kysymystä. Kysymällä kysymykset itseltäsi tulevaisuuden haaveiden ja tavoitteiden hahmottaminen helpottuu huomattavasti. Kymmenen kysymystäni ovat seuraavat:

1. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

2. Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?

3. Mitkä asiat saavat sinut unohtamaan syömisen ja nukkumisen? Mistä asioista olet intohimoinen?

4. Missä asioissa olet aidosti ja oikeasti hyvä?

5. Jos aseella uhattuna sinut pakotettaisiin lähtemään kotoasi johonkin joka ikinen päivä, mihin menisit ja mitä tekisit mieluiten?

6. Jos tietäisit, että kuolet vuoden päästä, millaisena haluaisit, että sinut muistetaan?

7. Jos tietäisit, että kuolet vuoden päästä, mitä kaikkea haluaisit vielä tehdä?

8. Jos elämälläsi ei olisi mitään rajoja, mitä kaikkea sinulla olisi ja mitä kaikkea tekisit?

9.Ketä ihailet?

10. Mitä voisit tehdä ollaksesi enemmän ihailemiesi ihmisten kaltainen?

Jos sinulla on eksyksissä oleva olo tai tulevaisuuden haaveiden tai suunnitelmien hahmottaminen tuntuu vaikealta, suosittelen lämpimästi näiden kysymysten kysymistä itseltäsi. Ota ilta aikaa, istu pöydän ääreen kupillinen kuumaa teetä tai lasillinen viiniä seuranasi ja vastaa kysymyksiin huolellisesti yksi kerrallaan. Yritä hahmottaa, mitä voisit opiskella tai tehdä hyötyäksesi lahjoistasi tai päästäksesi lähemmäs tavoitteitasi. Lupaan, etteivät asiat ainakaan mene huonompaan suuntaan 😀 Mielen selvenemisen lisäksi olen ainakin itse kokenut hauskana lisänä mahdollisuuden peilailla saavutettuja asioita vanhoihin viiden ja kymmenen vuoden listoihin!

Missasdsa

// As probably many of you have experienced, finding your own path and knowing what you want to do with the rest of your life isn’t the easiest thing and something a lot of us struggle with in our 20’s – and probably even later on in life. I’ve always had several passions and points of interest in life, and one of my greatest personal struggles has been deciding which one of the many things I love, value and feel like I’d genuinely be quite good at is the one I should pursue. After years of twisting and turning a clear path is finally starting to shape and I know what I’ll aim for the upcoming years – if not for the rest of my life.

But how did I figure out what I want? I’ve googled, read books and listened to interviews, and narrowed it all down to 10 questions to ask yourself to help you figure out what you want in the future. My go-to questions are the following.

1. Where do you see yourself in 5 years?

2. Where do you see yourself in 10 years?

3. What makes you forget to eat and sleep? What are the things you’re most passionate about?

4. What are you genuinely good at?

5. Gun to your head, if you had to leave the house all day every day, where would you go and what would you do?

6. If you knew you were going to die one year from today how would you want to be remembered?

7. If you knew you were going to die one year from today what would you do?

8. If your life had absolutely no limits, what would you choose to have and what would you choose to do?

9. Who do you look up to?

10. What can you do to become more like them?

If you feel lost and/or struggle with figuring out what you want in life I strongly suggest trying answering these questions one at a time. Take a night off and sit down with a nice cup of tea or a glass of wine and answer each of them. Try to figure out if there is something you could study or do to make use of your skills or to get yourself closer to your goals. I promise it at least won’t make things worse 😀 In addition, having for instance your 5 and 10 year goals written down is quite a fun way to check how it’s going every now and then.

2 Comments Add yours

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s