BOSS LADY? CAREER CONCEPTS I AIM FOR

Pari postausta sitten kerroin siitä, miten olen vähitellen hahmotellut, mitä elämältäni haluan (click!). Postaus osoittautui melko suosituksi, ja siksi ajattelin nyt jatkaa samalla teemalla ja kertoa niistä pääpiirteistä, joita toivon voivani liittää tulevaisuuden uraani. Olen aina pitänyt töitä ja uraa elämän toiseksi tärkeimpänä asiana heti rakkauden ja perheen, sekä tietenkin itsestäänselvyyksien kuten terveyden ja kodin jälkeen. Loppujen lopuksi vietämme kuitenkin lähes puolet elämästämme töitä tehden! Pidän tärkeänä, että työurani lopussa koen tehneeni jotain hyödyllistä ja hyvää, ja senpä takia olen pyrkinyt käyttämään jonkin verran aikaa hahmottaakseni muutamia pääkäsitteitä, joiden toivon määrittävän ja olevan tärkeä osa tulevaisuuden urapolkuani. Sellaisia tekijöitä ovat ainakin kahdeksan seuraavaa:

 • Tavoitteellisuus. Pidin siitä tai en, olen todella tavoitekeskeinen. Missä tavoite, siellä minä – uurtaen ja kurotellen sitä kohti. Tavoitteet tuovat esille parhaat puoleni ja toivon, että mitä ikinä päädynkään tekemään sisältää tavoitteita.
 • Eteneminen. Luonnollinen osa työhön liittyviä tavoitteita ovat etenemismahdollisuudet. Haluan, että minulla on jotain tavoiteltavaa koko elämäni ajan ja haluan, että aina on parempi asema tai työ, jota kohti pyrkiä. Ehkä koen jonain päivänä olevani täysin tyytyväinen, mutta toivottavasti se päivä on vielä vuosikymmenien päässä.
 • Hyvän tekeminen. Pohdittuani vuosien ajan, mikä elämän tarkoitus oikein on, olen tullut siihen tulokseen, että sen on oltava hyvän, onnellisen ja tarkoituksen täyttämän elämän eläminen ja elämän eläminen siten, että maailma on ainakin vähän parempi paikka sen takia, että siinä elin. Mitä ikinä päädynkään tekemään, toivon pystyväni tekemään jotain konkreettisesti hyvää muiden hyväksi – mitä isommalla mittakaavalla, sen parempi, ja jos ei, niin ainakin omassa lähipiirissäni pienten tekojen kautta.
 • Tasapaino. Yksi niistä lausahduksista, joiden uskon tiivistävän tasapainoisen elämän hyvin ja ytimekkäästi on: “Löydä kolme harrastusta, joita rakastat: Yksi jonka avulla tehdä rahaa, yksi jonka avulla pysyä kunnossa, ja yksi jonka avulla olla luova“. Toistaiseksi oikisopinnot ovat olleet sivuharrastukseni viulunsoiton ohella, mutta toivon pystyväni muuttaa asetelmaa tulevien vuosien aikana. Vielä pitäis löytää harrastus, jonka avulla pysyä kunnossa, mutta eiköhän sekin vähitellen selvene 😀
 • Kielitaito. Olen aina ihaillut kielitaitoisia ihmisiä. Tällä hetkellä osaan kolmea ja puolta: suomea ja ruotsia äidinkielenä, sekä englantia sujuvasti. Lisäksi opiskelin yläaste- ja lukiovuodet ranskaa, ja vaikken kieltä koskaan oppinut sujuvasti puhumaan, on jäljellä vielä ihan hyvä pohja jonka päälle voisi rakentaa. Jatkuvana tavoitteena on siis opetella vielä jossain vaiheessa puhumaan ranskaa sujuvasti, mutta nähtäväksi jää, milloin aikaa on riittävästi.
 • Kansainvälisyys. Rakastan Suomea yli kaiken (hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! ❤ ), mutta jokin sisälläni on edelleen levoton ja koen vielä tarvetta asua, opiskella ja toivottavasti myös työskennellä ulkomailla. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, seuraava askel kohti ulkomaita koittaa ensi syyskuussa. Unelma ja tavoite olisi vielä jonain päivänä asua ainakin jonkun aikaa New Yorkissa, ja jokin Euroopan suurimmista kaupungeista tuntuu hyvältä ensiaskeleelta tuota tavoitetta kohti. Haave New Yorkista on kuitenkin vielä vuosien päässä, joten aloitetaan nyt ensin Euroopan rajojen sisäpuolelta! 😀
 • Johtajuus. Olen aina ollut kiinnostunut johtajista, ja ennen kaikkea naisjohtajista, ja unelmanani on vielä jonain päivänä olla itse sellainen. Uskon omaavani monia tarvittavia piirteitä, ja niistä asioista, joita uskon pystyväni tekemään hyvin, johtajuus on kärkijoukossa.
 • Äitiys. Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä. Valehtelisin, jos väittäisin, ettenkö unelmoisi äitiydestä uran rinnalla. Vaikka onkin ihanaa olla nainen, tuntuu joskus raskaalta tietää, että kello tikittää, ja aikaa luoda uraa ja hankkia lapsia on vain tietty määrä. Jos saisin loputtomasti aikaa luoda unelmieni uraa ja lykätä lastenhankintaa vapaasti olisi se ihanaa, muttei maailma taida ihan niin toimia. Mikä kuitenkin tuntuu lohdulliselta, on se, että niin moni muu on onnistunut yhdistymään loistavan uran ja perheen, ihan omasta äidistäni alkaen. Häntä, ja monia muita upeita naisia katsellessani voin vain todeta, että kaipa kaiken voi saada, muttei vaan ihan samaan aikaan.

Ymmärrän tietenkin, että riippumatta siitä, mitä päädyn työkseni tekemään, en saavuta kaikkia näitä asioita ainakaan yhdellä kertaa. Tavoitteena on kuitenkin tehdä jokaisesta osa uraani ja elämääni yksi kerrallaan, ja toivottavasti lopputulos on yhtä kiinnostava ja monimuotoinen kuin toivon sen olevan. Oletteko te hahmotelleet itsellenne samankaltaisia pääpiirteitä omille urapoluillenne?

asda

// Sharing with you how I figured out what I hope my career path is going to look like (click!) was fun and turned out to be a surprisingly popular post. Therefore I thought it could be nice to continue with the same theme and share with you some of the key elements I hope to incorporate into my future career. I’ve always considered career and work to be the second most important thing in life besides love and family (and given things such as health and having somewhere to live) – after all we spend more than half of our lives working! Building a career that I’ll feel satisfied with in the end of my working years is something truly important for me and therefore I’ve tried to spend some time considering which concepts I would like to incorporate in it. Currently they are the 8 following:

 • Having goals. Whether or not I like it the truth is that I’m incredibly goal driven. Where there is a goal, there am I, obsessively working and reaching for it. Goals bring out the best and most tenacious in me, and I hope that however my career turns out I’ll never run out of goals to reach for.
 • Advancing. Part of goals is having the chance to advance towards something. I want to have things to reach for for my whole life. I never want to be completely ready and I always want to have the space to develop or to get a better job. Maybe one day I’ll feel fully satisfied and settled, but as it is now that day is hopefully decades away.
 • Doing good. After for year¯s questioning what the meaning of life is, I’ve come to the conclusion that the point is to try to live a happy life with love and meaning, and to leave the world knowing that it is a little bit better because you were in it. Whatever I eventually end up doing, I hope I’ll be able to concretely help others – the bigger the scale of it the better, but if not that, then at least on a grass root level in my own surroundings.
 • Balance. One of the quotes that I believe give a great idea of what a balanced life looks like is: “Find three hobbies you love: One to make you money, one to keep you in shape, and one to be creative“. So far my creative side hustle besides violin has been studying law, but I hope to turn the table around within the upcoming year. What remains is to find the hobby that is going to keep me in shape, so far that mission hasn’t been too successful 😀
 • Language competency. I’ve always looked up to people who speak many languages. Currently I’m stuck at three and a half; I’m bilingual and speak Finnish and Swedish as mothertongues and besides that am fluent in English. I studied several years of French and feel like I have a good base to build on although I always struggled with starting to talk. A constant goal is to pick up the language again and taking French classes in order to finally take it to a level where I could speak fluently, but we’ll see when the time is right for that. Eventually the dream is to add more languages to the list, but I think finalising my French project is a good start 🙂
 • Internationality. I love no country like Finland (Happy Independence day, by the way!), but something in me keeps me restless and I still have a need to live, study and hopefully also work abroad. If everything goes according to plan I hope to take my next steps abroad next September. A dream and goal of mine would be to eventually get to live for some time in New York, and I feel like taking steps towards some of the biggest cities in Europe could be a great first step towards that goal. New York, however, is still years away so let’s start by stepping outside of the Finnish boarders first 😀
 • Leadership. I’ve always been fascinated by leaders, and in particular female leaders, and my dream is to hopefully one day become one myself. I truly believe I have what it takes, and feel that out of the many things I could do well, this is amongst the things that I could perhaps do the best. Time will tell!
 • Motherhood. I’d be lying if I said I don’t see this as part of my future career. Sometimes it sucks to be a woman, and even now, at 24 I often feel like I’m running against a clock. If I had endless time to create the career I want and to postpone having children that would be great, however that’s unfortunately not the reality. What nevertheless gives me some solitude is looking at the many other women who somehow managed to combine both a splendid career and a family. Looking at them I’ve realised you can probably have it all, just not simultaneously, but in a sequence. And so be it.

I understand that no matter what I end up doing, I won’t immediately be able to include all of these things. My goal is nevertheless to make all of these pieces part of my career and life, one by one, and hopefully the end result will be as beautiful and complete as I think it will be. Have you drafted out similar career or life concepts for yourself to strive for?

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s