HOW TO CREATE QUARANTINE-TIME ROUTINES

Hellurei ja hellät tunteet! Päivät ovat edelleen sujuneet yllättävän mukavasti ja lähtökohtaisesti vapaiden arkipäivien rutiini alkaa vähitellen muodostua. Pienelle fiilaukselle on toki vielä varaa, mutta siitä huolimatta ajattelin tähän väliin jakaa kanssanne parhaat vinkkini etätyöskentelyyn ja etätyörutiineiden luomiseen! Erikoisia aikoja eletään, ei voi muuta sanoa, ja omien ajatusteni jakamisen lisäksi kuulisin tosi mielelläni teidän vinkkejänne etätyöpäivien tehostamiseksi! 🙂

Hugs and greetings and warm well wishes from a girl who’s very happy it’s Friday again! Days have been rolling by quite nicely and a routine for these self-planned days are starting to shape, slowly but very surely. There is obviously, and will always be room for improvement, but despite that I thought I could now share with you my very best tips for remote work and studying, aswell as for how to create a functioning stay-at-home routine! We’re living in the strangest of times, there’s not much else I can say, and in addition to sharing my tips with you I’d love to hear how you’ve been nailing working from home! 🙂

Kuluneina vuosina olen useaan otteeseen ollut tilanteessa, jossa olen ollut enemmän tai vähemmän vapaa suunnittelemaan päivieni aikataulut juuri sen mukaan kuin itse haluan. Vapaus tuo mukanaan tietyn vastuun. Miten saan kaiken tarvittavan aikaiseksi? Vaikka tämän hetkinen tilanne eroaa kuluneista vuosista sikäli, että työt täytyy nyt hoitaa ennen kaikkea kotoa käsin, voin ilokseni todeta, ettei se muutoin eroa kovinkaan paljon opiskelu-ajoiltani tutusta menosta. Tämä muusikkojen parissa kiertänyt meme on suorastaan kiusallisen osuva… 😀 Mitkä ovat siis parhaat vinkkini etätyöskentelyyn ja omatoimisten rutiinien luomiseen?

During the past few years I’ve had several times in my life when I haven’t had any schedules what so ever to hold on to, and it’s been entirely up to me to schedule my days and keep on going. Although obviously now I’m mostly restricted to stay at home, I must admit this situation isn’t much unlike what I’ve already been doing for years. This meme seems to be awkwardly accurate… 😀 So, which are my best tips for making the most of this time of social distancing?

10 PARASTA VINKKIÄNI ETÄTYÖSKENTELYYN

1 . Nouse. Kotona työskentelemisen tärkein sääntö on tämä: älä jää sänkyyn koko päiväksi. Sängyssä oleilu ja työskentely saattaa aluksi olla aika ihanaa, mutta pidemmän päälle siitä tulee vain laiska ja huono fiilis. Ihmiset ovat toki erilaisia, mutta oma kokemukseni on, että ylös nouseminen kannattaa aina!

2. Petaa sänky. Äiti oli oikeassa (tässäkin asiassa… :D): petaa sänkysi – joka ikinen päivä! Tiedemaailmassa sängyn petaamisen tärkeydestä ollaan oltu montaa eri mieltä, mutta henkilökohtaisesti olen aina kokenut, että petaamisella päivä lähtee hyvin käyntiin ja työskentely sujuu helpommin tilan ollessa siisti. Pedattu sänky on erityisen tärkeä pienessä asunnossa asuttaessa!

3. Pukeudu. Riippumatta siitä, miten houkuttelevaa saattaa olla työskennellä yöpaidassa aamusta iltaan, olen ainakin itse kokenut tosi tärkeäksi sen, että laitan kunnon vaatteet päälle herätessäni. Riippumatta siitä, onko kyse siitä, että vaihtaa yöpaidan leggingsseihin ja urheilutoppiin tai oikeasti kunnollisiin vaatteisiin, on ihan jo sillä, ettei hengaile yövaatteisaan iso merkitys.

4. Syö säännöllisesti. Päätä ajat aamiaiselle, lounaalle, kahvitauolle ja illalliselle. Näin vältyt turhalta napostelulta pikku-nälkään, saat säännölliset tauot, olet tehokkaampi ja voit paremmin. Seuraavan tauon odottaminen motivoi myös yllättävän hyvin saamaan hommat hoidetuksi! 😀

5. Tee aikataulu. Päätä, mitä haluat päivän aikana saada aikaiseksi ja suunnittele aikajana. Olen päättänyt ottaa karanteenin aikana hiukan rennommin harjoittelun suhteen, sillä kuluneet 9 kuukautta ovat olleet sen verran kovaa painamista, että rennompi meininki on enemmän kuin tervetullutta. Harjoittelen aamupäivät (ennen lounasta) ja hoidan muita hommia iltapäivisin. Tämä sääntö pätee kaikkeen työskentelyyn, mutta nousee arvoon arvaamattomaan etätöitä tehtäessä: konkreettiset aikarajat tekevät asioiden aikaan saamisesta huomattavan paljon helpompaa.

6. Aseta tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen on aina ollut lempipuuhaani ja nyt, jos koskaan on mitä oivallisin aika pohtia tulevia tavoitteita. Missä haluat olla vuoden päästä? Missä haluat olla 5 tai 10 vuoden päästä? Maailma tarjoaa meille tällä hetkellä mitä parhaimman hetken pysähtyä ja ainakin hetkellisesti hypähtää pois oravanpyörästä. Tartu tilaisuuteen ja pohdi missä tällä hetkellä olet ja missä olisit mieluummin. Parhaat vinkkini tavoitteiden asettamiseen ja tulevaisuuden haaveiden hahmottamiseen löytyvät tästä vanhasta postauksesta! Voit myös pohtia, mitä voit konkreettisesti tehdä tämän kuukauden aikana päästäksesi lähemmäs tavoitteitasi.

7. Ole yhteydessä läheisiisi. Älä eristäydy! Soita vanhemmillesi ja isovanhemmillesi, järjestä treffit ystäviesi kanssa Skypessä! Lainatakseni toisella puolella maapalloa asuvaa ystävääni: “Ois ihanaa pitää videopuhelu kolmestaan nyt ku on enemmän aikaa”. Vaikkei voidakaan hengata samoissa paikoissa, ainakin voidaan vihdoin järjestää aikaa pitkälle Skype-puhelulle!

8. Auta muita. Siitä huolimatta, että meitä rohkaistaan pysyttelemään poissa muiden ihmisten ilmoilta mahdollisimman paljon, on silti monia asioita, joita voimme tehdä toisiamme auttaaksemme. Vain taivas ja mielikuvitus ovat rajana! Itselleni tärkeä tapa auttaa on ollut jatkaa työskentelyä lapsenvahtina perheessä, jossa olen aiemmin työskennellyt, jotta vanhemmat ovat voineet jatkaa töiden tekemistä normaaliin tapaan ja isovanhemmat välttyneet lasten vahtimiselta. Muita helppoja, ja eristäytyneempiä tapoja auttaa ovat esimerkiksi verenluovutus, tarjoutuminen käydä kaupassa sairaille tai riskiryhmään kuuluville, tai jos satut olemaan muusikko: koti- tai rappukäytäväkonsertin järjestäminen!

9. Päätä säännölliset työajat ja tiedä milloin on aika lopettaa! Aseta itsellesi selkeät työ-ajat, ja ota vapaata päivän päätteeksi.

MY 10 BEST TIPS FOR WORKING REMOTELY

1 . Get up. The most important rule of this stay-at-home-game is this: do not, under any circumastances, stay in bed for the entire day. It might be fun to begin with but as time goes by you’ll find out you start to feel worse and worse about yourself. People are of course different, but based on my own experiences I strongly advice against it at least on the long run!

2. Make your bed. Your mom was right: make your bed! Every day. Scientifically I guess it’s debatable whether or not it makes any kind of difference, but personally I feel it’s so much easier to focus when my working space is clean and tidy, and a made bed is a crucial part of it.

3. Get dressed. No matter how tempting it might be to stay in a pyjamas all day long, an important step in making at least my day more productive is getting dressed. Whether it’s just about changing into yoga pants and a sports bra or real proper clothes, simply not staying in the same clothes as you sleep in can make a difference.

4. Eat regularly. Set times for a breakfast, lunch, coffee break and dinner. This way you can avoid constant snacking, have regular breaks, feel better and get more productive. Knowing when the next break is is also a surprisingly good motivation to get things done 😀

5. Set a schedule. Decide what you want to have done during your day. I’ve decided to relax with my practicing a bit as the past 9 months or so have been more hectic than I even wish to admit. Practicing is taken care of during the morning (before lunch) and the rest afterwards. Setting concrete time frames for everything makes it easier to get everything done.

6. Set goals. Goal setting has always been my favourite thing to do, and this, if something is the perfect time to set new goals. Where do you want to be in a year? Where do you want to be in 5 and 10 years? Life has now offered each of us the opportunity to for once stop, and think and to at least momentarily jump of the treadmill. Take the chance and reflect on where you are and where you’d rather be. A lot of tips when it comes to goal setting and figuring out your future can be found in this old post of mine!

7. Be in touch with other people. Don’t isolate completely! Call your parents and grandparents, have a date night with your friends over Skype. To quote my friend living on the other side of the world “Since all of us for once have time, maybe we could now use the opportunity and have a Skype date together?”. Although you can’t hang out in the same place, there’s a lot that can be done over Skype!

8. Help others as much as possible. Despite that we’re mostly encouraged to stay inside, there are things that we still can do to make the lives of others easier during this period. I’ve held on to babysitting with a family I’ve previously worked with so that the parents have the chance to continue working. Other easy, and more isolated ways to help are for instance to donate blood, offer to go to the grocery store for other people and if you happen to be a musician; to host a home or hallway concert.

9. Know when to log off. Know when you work and know when to quit.

… Ja viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä: yritä luoda kuukaudellesi merkitys. Näin suuren vaivan näkeminen yhden vaivaisen kuukauden tehostamiseksi saattaa vaikuttaa hassulta, näillä näkymin edessä ei kuitenkaan ole kuin yksi kuukausi. Siitä huolimatta on mielestäni tärkeää ymmärtää, että kuukausi on yllättävän pitkä aika, ja että sosiaalisen pidättäytymisen ajasta saattaa tulla vielä pidempi, elleivät asiat mene toivotulla tavalla.

Opintojeni aikana olen monesti viettänyt pidempiäkin aikoja, jolloin tekemistä ei ole ollut niin paljon kuin olisin toivonut. Aikoja on lähes poikkeamatta leimannut tietynlainen merkityksettömyyden tunne. On inhimillistä kokea tarvetta tuntea, että omalle olemassaololle ja tekemiselle on tarkoitus, eikä tämä kuukausi ole siitä poikkeus. Tämän takia olenkin kokenut tosi tärkeänä, että luon keväälleni uudet tavoitteet ja haasteet, löydän tarkoituksen arjelleni ja tavan auttaa muita parhaani mukaan. Kurjasta syystään huolimatta ei käy kieltäminen, etteikö tässä sosiaalisen eristäytymisen kuukaudessa olisi monia hyviä puolia: otetaan siis koko ilo irti!

asdas

… And finally: try to create purpose for yourself. Making such an effort to make this period of isolation as productive as possible might sound strange. After all this period of social distancing is for now only predicted to last a month. However, a month can be a surprisingly long time and there’s a chance this period in our lives might become even longer.

Having had times several during my studies when I didn’t have too much to do, I can tell what’s typically labeled those periods has been a sense of meaninglessness. For me it is crucial to feel that there is a reason for the things that I do. No matter how much I read the news it feels hard to get a grip of the seriousness of the situation and thus to completely understand the reasons for why so many things I looked forward to were cancelled. This is why I try to hold on to setting goals, creating meaning to my everyday and helping others to an as large extent as possible. It is also helpful to remember this: although the reason for all this is slightly terrifying, there is also a lot of good things that might and most likely will come out of this month: let’s make the most of it!

Shirt – Gina Tricot // Shorts – Mango

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s