THE FIRST SEMESTER OF LAW SCHOOL

Tästä aiheesta on tosi kiva kirjoittaa! Kuten olen aiemmin kertonut, aloitin opinnot Tilburgin yliopiston Global Law Fast Track-ohjelmassa viime syksynä. Lakiopinnot ovat olleet pitkäaikainen haaveeni, mutta uuteen hyppääminen ja ammattiviulistin uran taaksejättäminen ei ollut helppo päätös, ja niinpä haaveen toteuttamisessa on kulunut jokunen vuosi. Uskallettuani vihdoin luottaa intuitiooni tartuin vihdoin tilaisuuteen, enkä aidosti ja oikeasti voisi olla tyytyväisempi. Tässä postauksessa ajattelin jakaa kanssanne lyhyesti tärkeimmät tiedot tutkinnosta, ja kertoilla vähän millaisia ajatuksia ensimmäisen syyslukukauden jälkeen päässä on pyörinyt.

Opinto-ohjelma on luotu erityisesi aiempia tutkintoja suorittaneita opiskelijoita silmällä pitäen, ja mahdollistaa oikeustieteellisen kandidaatintutkinnon suorittamisen vain kahdessa vuodessa, tavallisen kolmen vuoden sijaan. Tilburg oli minulta hieman odottamaton valinta, mutta ainakin toistaiseksi voin sanoa olleeni todella tyytyväinen. Löysin samanlaisia tutkintoja myös muualta, ja harkitsin tosissani samanlaista vaihtoehtoa esimerkiksi Lontoossa. Loppujen lopuksi Tilburgin edullinen lukukausimaksu vei kuitenkin voiton: Englannissa tutkintoni olisi kustantanut yli 10 000 euroa vuodessa, kun taas Tilburgissa vuosihinta on noin tonnin, mikä on mielestäni ihan kohtuullinen.

asdsasd

This is a topic I’m so happy to write about! As previously mentioned, last fall I started my legal studies in the Global Law Fast Track-program at Tilburg University. Although studying Law was something I had planned for for years, taking the leap into something new and leaving the world of music behind me at least in terms of working as a full time professional felt hard. Nevertheless, once I decided to screw whatever I had been scared of and to finally just go for it, I haven’t looked back once. It has been a decision I genuinely couldn’t be much happier about. Since I’ve been very happy with my choice of program, I decided to share with you some insights regarding my experience and the semester that passed.

The Fast Track-program is designed for people with earlier university level degrees, and makes it possible to complete an L.L.B. in just two years. I found similar programs also elsewhere, and considered an option in London, but in the end decided to opt for Tilburg out of the two because of the more affordable tuition fee (UK would have cost me roughly 10 k a year, which seemed a bit hard to justify in comparison to the 1-2 k charged annually at Tilburg ).

Hakeminen. Hollantilaisiin yliopistoihin hakeminen on tosi helppoa, eikä vaadi muuta kuin paikalliseen “Opintopolkuun” rekisteröitymisen, aiempien opintojen ja arvosanojen ilmoittamisen ja motivaatiokirjeen kirjoittamisen. Sitten odotellaan! Suomalaisista yliopistoista poiketen suurin osa yliopistoista ei siis vaadi minkään sisäänpääsykokeen läpäisemistä, vaan tekee opiskelijavalinnat lähinnä aiempaan keskiarvoon perustuen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sisäänpääsyn jälkeen hollantilaiset yliopistot ovat hieman suomalaisia jäykempiä, eikä tilaa opintojen vapaalle suorittamiselle ole samalla tapaa. Opiskelijoiden oletetaan täyttävän tietyt minimivaatimukset arvosanojen ja suoritustahdin suhteen, ja tässä epäonnistuminen johtaa opintojen keskeytymiseen.

Henkilökohtaisesti lähetin hakemukseni huhtikuun lopulla ja sain myöntävät vastaukset koulusta riippuen toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa. Hollannin lisäksi hain myös muutamaan kouluun Lontoossa, jossa hakemusprosessi oli hyvin samankaltainen, mutta aikataulu vain hieman Hollantia aikaisempi: hakemukset piti palauttaa tammikuun puoleen väliin mennessä ja hyväksymiskirjeet saapuivat maaliskuun alkupuolella.

asdsasd

The application experience. The application process for Dutch universities is very simple: you register yourself in the application portal, admit information regarding your previous education, upload transcripts of records, write a motivational letter and then wait. Unlike the Finnish system, in which most schools have entrance examinations to limit their intake of students, in the Netherlands most people above a certain GPA are admitted. Simultaneously, it is to be noted that in comparison to the Finnish system, Dutch universities are more strict with regards to the course load and structure, and that there is less room for freedom of choice. In general, students are expected to study at a certain pace, and a failure to do so may result in expulsion.

Personally I admitted my application in the end of April, and got accepted to the programs I applied for in late May and early June. I also applied to schools in the UK, where the process was very similar, but with a slightly earlier schedule: applications were admitted in January and acceptance letters sent out already in March.

Kurssit. Opinto-ohjelma on melko jäykkä, ja ymmärtääkseni tilaa omatoimiselle varioinnille on aika vähän. Fast Track-opiskelijat saavat 60 opintopistettä hyväksiluettua aiemman tutkintonsa ansiosta, ja saavat siksi 180 opintopisteen arvoisen kandin valmiiksi vain kahdessa vuodessa. Jokainen lukukausi pitää sisällään viisi kuuden opintopisteen arvoista kurssia. Kolmantena lukukautena kaikille tarjotaan mahdollisuus lähteä vaihtoon.

Syksyn aikana opiskelin perustuslakeja, kansainvälistä julkisoikeutta, oikeusfilosofiaa, yritysjuridiikkaa sekä velvoite- ja sopimusoikeutta. Olen kokenut kurssivalikoiman kattavana, ja sellaisena konsultoimani suomalaiset juristit ja oikeustieteen professorit ovat sitä myös pitäneet. Ohjelman ehdoton vahvuus on sen todella kansainvälinen näkökulma. Koska tavoitteenani on ennen kaikkea tähdätä tekemään kansainvälistä uraa, pidän sitä tosi tärkeänä. Jos tavoitteena sen sijaan olisi tehdä hommia Suomessa ja suomalaisena asianajajana, olisi kuitenkin todennäköisesti järkevämpää tähdätä tavalliseen suomalaiseen tutkintoon.

asdsasd

The courses. The course structure is quite rigid, and as far as I’ve understood there is little to no room for variation. Fast Trackers are exempted 60 credits through their earlier degrees, and thus are able to complete their 180 ECTS Bachelor in only four semesters. Each semester contains 5 courses each, and the third semester is usually an exchange semester.

In the fall I studied constitutional law, public international law, an introduction to the philosophy of law, corporate law and obligations and contract law. So far I’ve experienced the coverage to be quite good. A strength of the program is definitely its very international approach. For someone aiming to work internationally and across boarders I’m sure it will turn out to be a strength, however if you intend to work mainly as a national lawyer, it would probably be recommendable to aim for a national law degree instead.

Ihmiset. Tosi kiinnostavien kurssien ohella yksi parhaista asioista koko ohjelmassa on ollut loistava luokka ja yhteishenki. Aiemmissa opinnoissa olen välillä kamppaillut samanhenkisten ihmisten löytämisen ja ryhmään sopeutumisen kanssa, mutta Fast Track-ryhmässä olen tuntenut oloni alusta asti tosi kotoisaksi. Kaikilla luokkani opiskelijoilla on aiempi tutkinto, ja opiskelijoina on niin psykologian maistereita, ympäristötieteiljöitä, M.B.A.-tutkinnon suorittaneita kuin myös muusikkoja. Luokkatoverini ovat lahjakkaita ja tosi motivoituneita, ja on tosi siistiä saada opiskella osana tällaista ryhmää!

Kansallisuudet vuosikurssillani vaihtelevat aina kanadalaisista amerikkalaisiin ja saksalaisista irlantilaisiin. Olen aina viihtynyt kansainvälisessä ympäristössä, ja koen sellaisessa opiskelun tosi palkitsevana ja valaisevana.

asdsasd

The people. Beside the really interesting courses I’ve been able to take and topics I’ve learnt about, one of my favourite things in the program are the the amazing people studying with me. During my previous studies I’ve sometimes struggled with fitting in and finding like-minded people, but in the Fast Track-group I’ve felt very much at home since day one. In our class of ca. 25 people, all students hold earlier degrees (ranging from different bachelor’s and master’s degrees in business, psychology, environmental sciences and indeed even music). Studying together with some of the most talented and driven people I’ve come across in a long time is very motivating and inspiring, and as a classmate of mine put it: the best part is that I feel like I learn from my peers every single day.

The nationalities in my class vary from Canadians and US citizens to New Zealanders and Brazilians. I’ve always enjoyed working in an international environment and find it very rewarding and enlightening to study in a group where different backgrounds are so well represented.

Opiskeleminen. Pandemian takia opinnot on toteutettu kokonaan etäopintoina. Suoritin syyslukukauden kokonaan Helsingistä käsin, ja olin tosi yllättynyt siitä, miten hyvin kaikki sujui! Kaiken tehdyksi saaminen on vaatinut aika paljon itsekuria ja motivaatiota, mutta niin kauan, kun en ole joustanut omista rutiineistani kaikki on sujunut tosi hyvin.

Kurssit on rakennettu hyvin pitkälti omatoimisen lukemisen ja opiskelun ympärille, minkä koin etenkin alussa tosi kuormittavana. Todettuani, ettei ole mahdollista eikä edes tarkoituksenmukaista pyrkiä lukemaan kaikkia artikkeleita, ja että kaikkien luentojen seuraaminen, huolellisten luentomuistiinpanojen tekeminen ja mahdollisimman monien suositeltujen artikkeleiden lukeminen on enemmän kuin riittävästi, kaikki on sujunut paljon paremmin. Kaiken kaikkeaan koen kurssimallin toimivan minulle tosi hyvin: olen tosi tyytyväinen siihen, että saan opiskella näin itsenäisesti. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, miten opiskelu kampuksella tulee toimimaan, mutta kunhan se toimii näinkään sujuvasti olen varma, että kaikki menee hyvin.

asdsasd

Studying. Due to the pandemic our studies, alike everyone elses’, have been conducted online. I completed the semester from Helsinki and were surprised by how well everything worked! Getting everything done obviously requires quite a lot of self-discipline and motivation, but as long as you create your routine and stick to it you’re more than fine.

The courses are structured to quite a considerable extent around independent readings, and in particular in the beginning I felt quite overwhelmed by the workload. However, after accepting that I cannot and shouldn’t even strive to do all the readings, and that listening to all lectures, taking notes and reading as much as I have time is more than enough, I’ve been doing so much better! Over all I feel the program works very well for me and am very content with the opportunity to work quite independently. I have little to no knowledge as to how the studies will work once we’re finally allowed to enter campus, however remain confident it won’t cause any problems.

Voin siis todeta olevani tosi tyytyväinen tähänastiseen kokemukseeni. Kansainvälinen lähestymistapa ja itsenäinen opiskelu sopii minulle hyvin, ja olen varma, että tämän kanditutkinnon avulla voin suunnata kohti juuri sitä maisteriohjelmaa ja uraa, josta haaveilen. Jos haluatte tietää jostain osiosta lisää tai jokin muu tähän liittyvä asia mietityttää, vastaan mielelläni lisäkysymyksiin kommenttiosiossa tai seuraavissa postauksissa 🙂

To conclude, I am very happy with my experience so far. The international approach and independence suits me very well, and I am certain I’ll be able to head for the L.L.M. and eventual career I want with this degree as a base . If you’d like to know more or have anything else on your mind I’m more than happy to answer further questions in the comments or in further posts 🙂

One Comment Add yours

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s